Halaman

Peminat Setia ku..

Khamis, 8 Oktober 2009

Pengalamanku....

13/8/2009 6.00am


Aku terjaga dari tidur seperti biasa tidur ku dh x senyenyak dlu lg.
Aku kerap terjaga utk ke tandas.Ssudah slesai mbuang aku
kmbali utk smbung tidur blm pn smpat aku smpai ke katil aku rasa
kain batik yg aku pakai basah.Cecair yg kluar sdikit blendir.
Alamak..air apa nih?Air ketumban ka?Tadi aku dh kncing x kn aku
kncing lg kot.Klu btoi air ketumban.Maknanya aku dh nk bsalin.
Ades aku x bersedia lg..Apa aku nk buat nih..
Aku duduk sbelah panda smbil mgoyang2kn bdn panda..
mama panda: abg ayg dh nk bsalin nih.. panda: ermmm.....

Aku teringat pesan kakak aku yg btugas sbg nurse..Klu alang dh sakit nk bsalin sblm p hospital alang mandi byk2.
Aku pn masok mandi lbh kurang 20minit.Sejukk...sampai ke tulang sum2..
Yg anginya kluar ja dri tndas aku tgk panda msih terbongkang atas katil.
Aku goyang badan panda..
mama panda: abg bgn la.Hantar ayg p hospital.Ayg dh nk bsalin nih..
Badan panda makin kuat aku goyang.Tangan aku yg basah aku sapu
kat muka panda.Baru panda jaga..Nk tau x panda tanya apa..
panda: awat bgn awal sgt esk kn ayg cuti..
mama panda: abg nih dh 2 kali ayg grak blh dok tnya lg awat
ayg sakit nk bsalin dh nih..
Terus panda ambik tola msok mandi..
Betoi ka aku nk bsalin dh nih..ayaq ketumban dh pecah tapi
awat aku x rasa skit lg.Buku yg aku bca,mak aku kata ngan
kakak aku kata klu ayaq ketumban pecah trus p hospital.
P ja la wlupn x sakit.Dah sdah bsiap aku ambik knci keta panaskn
injen.Panda kejutkn mak dia.Kami pn btolak p hospital jitra.
Mulanya aku cdang nk bsalin kat hpital aloq staq.Tapi tbantot sbb
rmai yg cita mcm2 kat aku.Kat hspital jitra pn mcm2 jgk aku dgaq
tpi x pa aku tawakal ja pilih hspital jitra.Lg pn aku x da msalah apa.
Dlm pjlnn p hsptal aku kol mak aku..
mama panda: mak alang dh nk bsalin..alang dlm pjlnn p
hospital jitra.
mak: alang ingat doa 2 bca byk kali tau.Satlg dh smpai
hspital mnum mnyak slusuh ckt..
mama panda:alang ingat.mak alang mntak ampon byk2
kat mak.mak alang takot la..
mak: mak amponkn.alang kna ingat Allah s.w.t byk2.
kena btenang.Dah x blh nk tangguh dh.
mama panda: mak mai cpat na
mak: haaa..mak p
Sampai ja kat hspital aku trus mnum mnyak slusuh.Aku smpat pesan kat panda.
mama panda:abg ayg mntak maaf klu ayg ada bwt slah ngan abg..
abg jgn lupo plk msok tman ayg sat lg.
panda: x pa ayg abg dh maafkn smua..jgn risau lpas daftar
abg msok tman ayg k.

Aku pn mndaftar lpas daftar aku d sruh tkar bju & bbaring d atas katil utk check CTG
kuat bunyi heartbeart dia..pastu siap ade graft trn naik tuuu..bile saket contraction dtg graft pon naik..lama jgk aku dok bbring kat ctu.
Saket contraction mule datang tak sampai 10 minit sekali.Bile datang saket tu ya Allah mmg tak pat nak citerla sakitnye,rase nak putus pinggang.Tapi kejap je dlm 30 saat pastu ilang..
Wlupn skit contraction 2 dtg sat2 ja sakit 2 rasa mcm lama sgt x snggup nk rasa utk ke2 3 kali.Doc dtg utk check bukaan bru 4cm Ya Allah lmbat lg..
Aku yg diam ja atas katil mula bsuara sbb dh x thn skit.Jam tnjuk pkol 7.00am
doc dtg lg check bukaan 6cm..Ya Allah pmudahknlh aku utk bsalin..Doc mgarahkn nurse masokn aku ke blik bsalin. 7.50am skit contraction dtg smakin kerap aku yg dh x dpt nk thn skit mrintih
mmanggil nurse . Nurse tsyum sabar ye muni blm lg.Muni jgn teran lg tau.
Bila nurse ckp teran bru teran k.Dari pkol 8.00am hngga pkol 9.00am aku mnahan skit...
Tepat pukol 9.00am panda d bnarkn msok.Panda dduk d sblah aku.
Sambil mgusap kpala aku panda mberikan kata2 smgat.Nurse mgarahkn aku mula mneran.
Cubaan ptama aku gagal..cubaan kedua nurse mcapai tgn aku dan tgn aku d ltakn d tmpat pranakn aku aku mrasakn ssuatu yg bbulu. Ckit lg muni nih rsa x kpala baby dh nmpak.
Aku cuba meneran lg smbil mlaungkn Allah Huakbarrr..
kbertulan panda pn mlaungkn kalimah 2.Tiba2 aku dgaq suara bayi mnagis. Muni dapat baby boy.Air mata aku mgalir sgala kskitn yg aku tnggung tdi hlang bila aku tgk baby aku.


3 ulasan:

acik_cute :p berkata...

takut..tapi baca ni mcm kata kat dri sndri semua org kena lalui..yang penting dua2 selamat kan2..comey bb hehe

Murni berkata...

2 la bla kita dh lalui sndiri keadaan 2 kita akan rsa bangga wlup sakit

CIK ZAI berkata...

errr...x tau nk kata apa..;-P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...