Halaman

Peminat Setia ku..

Selasa, 9 November 2010

Dibalik Derita Ada Bahagia..

Di dalam kehidupan Allah tidak mentakdirkan sesuatu melainkan ada kebahagiaan untuk hambaNya kerana Allah Maha Bijak dan Maha Mengetahui. Itulah sebabnya Allah tidak akan memberikan kesia-siaan. Tidak ada ketentuan Allah tanpa adanya hikmah. Betapa banyak kebaikan dan kebahagiaan yang berlimpah tersembunyi dibalik peristiwa yang menyakitkan hati tanpa kita sadari. Sebagaimana Firman Allah.

'Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal itu baik bagimu. dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. (QS. al-Baqarah : 216).

Allah menguji kita dengan berbagai cubaan kerana Allah lebih tahu kebaikan bagi kita. Jadi, cubaan dan ujian yang diberikan oleh Allah kepada kita, agar kita tercegah dari kehancuran dan azab yang jauh lebih besar. Akan tetapi seringkali kita malah berprasangka buruk kepada Allah kerana ujian dan cubaan itu dan kita tidak pernah merasa bahwa sesungguhnya Allah berbuat baik kepada kita dengan cubaan dan ujian yang Allah telah berikan.

Segalanya berjalan, sesuai dengan qadha' dan ketentuanNya.
Disebalik segala peristiwa ada suka, ada duka
Apa yang selama ini ku takutkan, malah menyenangkan
Apa yang selama ini ku dambakan, malah justru menyedihkan.

Ya ALLAH terima kasih diatas segala nikmat yang kau berikan kepadaku..
Sesungguhnya aku hambaMU yg sering terleka tapi aku sangat bertuah
memilikiMU yang sering memberi peringatan kepadaku tanpa jemu.
Peringatan & cubaa agar aku terjaga dari terleka & agar aku terhindar dari azabMU..


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...